Udruženje građana italijanskog porijekla

Rino Zandonai Tuzla
Klub Trentina

Adresa: Mitra Trifunovića Uče 135,
75 000 Tuzla
Telefon: +387 62 335 930
E-mail: info@ugip-tz.ba

Broj tekućeg računa:
1610250013790052 (KM);
DUNS: 500569115, NCAGE: SEBZ4
 
 

 

Izvještaji o radu Udruženja

 

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2010. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2011. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2012. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2013. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2014. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2015. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2016. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2017. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2018. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2019. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2020. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUŽENJA ZA 2021. godinu

 
Organizovanje Udruženja
 

Iako dolazak Italijana u Tuzlu datira skoro 130 godina, sve do 1993. godine Italijani nisu bili organizovani u udruženje, društvo ili neku drugu formu organizovanog okupljanja građana. Nisu se organizovali da bi djelovali na zaštiti kulturnog naslijeđa prostora sa kojih su došli, ili na zaštiti vlastitih prava, za razliku od Njemaca koji su imali svoje nacionalno društvo osnovano u Tuzli 1911. godine, a Jevreji su imali tri društva osnovana 1902. i 1911. godine.

Udruživanje Italijana na prostoru Tuzle i okoline odvijalo se u tri faze koje su egzistirale bez prekida u djelovanju udruženja. Prva faza traje od osnivanja udruženja 1993. godine do 2000. godine kada se udruženje zvalo „Udruženje građana italijanskog porijekla i prijatelja Italije” u Tuzli, predsjednik Brano Mott. Druga faza djelovanja udruženja je od 2000. godine do 2010. godine, kada se udruženje zvalo „Udruženje građana Trentini Tuzla“ a predsjednik je bio Karlo Segat. Treća faza djelovanja udruženja je od 2010. do sadašnjeg vremena, kada se udruženje zove „Udruženje građana italijanskog porijekla Rino Zandonai“ Tuzla, a predsjednik je Tihomir Knežiček.

Faza djelovanja udruženja „Udruženje građana italijanskog porijekla i prijatelja Italije“

U toku ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina, poslije prvih višestranačkih izbora, u proljeće 1993. godine javlja se ideja o formiranju udruženja građana koje bi okupilo potomke italijanskih doseljenika i kako bi se uspostavio sistem raspodjele humanitarne pomoći koja je dolazila iz Italije. Osniva se inicijativni odbor od desetak članova, sa zadatkom da se osnuje udruženje italijana sa prostora Tuzle i okolnih mjesta Lukavac, Živinice i Banovići. Udruženje je obuhvatalo sve građane italijanskog porijekla bez obzira iz koje italijanske provincije dolaze i potiču. Obuhvaćeni su i bračni parovi koji imaju italijansko porijeklo bez obzira na nacionalnost i konfesiju, a članovi udruženju su bile i osobe koje nemaju italijansko porijeklo, ali osječaju privrženost Italiji. Inicijativna aktivnost je uključivala odlazak Brane Motta u Trentino 2.2.1993. godine koji tom prilikom nosio spisak sa 486 članova koji vode porijeklo iz Italije. Kad su se stekli uslovi za početak formalnog udruživanja, dana 8. maja 1993. godine u prepunoj sali hotela Tuzla održana je osnivačka skupština Udruženja.

Ime udruženja je bilo “Udruženje građana italijanskog porijekla i prijatelja Italije” u Tuzli. Za predsjednika udruženja izabran je Branislav Mott Ivan, a izabrana su i ostala tijela udruženja, kao što su izvršni odbor, tajnica udruženja i nadzorni odbor. U udruženju je, uz potpisivanje pristupnice, primljeno oko 700 članova. Na listi pregleda članstva udruženja od 28.7.1993. godine bilo je 253 obitelji i 693 člana , a 1.11.1995. godine registrovano je ukupno 245 obitelji. Spisak članova prvog udruženja je na dijelu WEB stranice Članstvo.

Udruženje je osnovano u periodu aktivnih ratnih dejstava, kada je grad Tuzla stalno bio u okruženju i granatiran, a nedostatak glavnih prehrambenih artikala bio evidentan i stalan. Zato se udruženje fokusiralo na obezbjeđenje i raspodjelu prehrambenih i higijenskih artikala koji su nedostajali zbog blokade puteva i ratnih dejstava, pri čemu su Franjo i Brano Mott, Anđelko Dobnik  prof. dr. Lubo Radić dali značajan doprinos. Provincija Trento pružila je veliku pomoć, jer je nekoliko puta u godinama rata, prolazeći kroz blokadu grada, dostavljala udruženju najpotrebnije artikle. Ova pomoć i podrška Trenta nikad neće biti zaboravljena.

Sl. Novinski članak o osnivanju udruženja  

Sl. Članske karte prvog udruženja

Sl. Jakov Mott ispred kuće na Talijanuši gdje je bilo prvo sjedište Udruženja

 

Faza djelovanja udruženja „Trentini“ Tuzla


Završetkom ratnih događanja 1995. godine, udruženje slabi sa aktivnostima i polako se gasi, dijelom zbog prestanka potrebe za humanitarnom pomoći, a dijelom zbog internih neslaganja članova udruženja. Zato je 11.04.2000. godine osnovano udruženje Trentinjana u okviru velike grupe udruženja “Trentini nel mondo” koje okuplja 276 udruženja Trentinjana u 27 država širom svijeta.

Prvi predsjednik novog udruženja pod nazivom „Udruženje građana Trentini Tuzla“ bio je Karlo Segat, a sekretar Gordana Segat. S obzirom da je u ratu i poslije rata mnogo članova tadašnjeg udruženja napustilo Bosnu i Hercegovinu, u maju 2004. godine evidentirano je 69 obitelji sa ukupno 186 članova. Novo udruženje je dobilo svoje prostorije u Miladijama, koje su renovirane uz pomoć sredstava “Trentini nel mondo”. Udruženje realizuje projekte Italijanskog jezika, druženja članova, obilježavanje dolazaka Italijana u Tuzlu, ima biblioteku, a realizuje i projekte na povezivanju svih italijanskih udruženja u Bosni i Hercegovini. Izuzetno je značajno napomenuti da provincija Trento realizuje socijalni program putem obezbjeđenja novčane pomoći za socijalno ugruženo članstvo udruženja. U 2007. godini visina pomoći je iznosila 9.025 EUR, za 21 člana italijanske zajednice u Tuzli. Prijedlog za dodjelu pomoći je dostavljan od strane stručne komisije za socijalna pitanja članstva. Novčana pomoć nije velika, ali poboljšava ekonomski status, posebno starijih, članova Udruženja.

Od 2008. godine pomoć se realizuje direktnom uplatom na bankovne račune članove, i Udruženje nema uvida u realizaciju tih novčanih pomoći. Vrijednost pomoći nije jedino u novcu, nego i u osjećaju pripadnosti italijanskim korijenima i osjećaju brižnosti koji pokazuje uprava provincije Trento.

Tokom 2008. godine dolazi do pojačanog interesa za djelovanje udruženja, pa je na Skupštini udruženja izabran novi Upravni odbor Udruženja u sastavu: Tihomir Knežiček (predsjednik), Blanka Tišma, Jakov Mott, Marija Miladinović, Kadrija Hodžić, Josip Montibeller, Silvija Trogu i Zlatko Ibrišimović, te Gordana Segat, sekretar Udruženja. Od 2008. godine Udruženje je pripremilo pet projekata koji su finansirani od strane lokalnih vladinih institucija, a sredstva su uglavnom bila namijenjena za izradu publikacije i institucionalno jačanje udruženja.

U avionskoj nesreći pada francuskog aviona u okean u junu 2009. godine, na putu od Rio de Janaira do Pariza, poginuo je Zandonai Rino, dugogodišnji direktor Udruženja “Trentini nel mondo”, i osoba koja je dala izuzetnu podršku udruženju u Tuzli. Udruženje je održalo komemorativni skup na kojem je Rinu odana počast i zahvalnost za učinjena djela u Tuzli, a u kasnijem periodu je udruženje dobilo ime upravo po humanisti Rini.

 

Sl. Članske karte udruženja „Trentini“ Tuzla

Sl. Simbol i pedesetogodišnjica udruženja
Trentini nel mondo

 

Sl. Otvaranje prostorija Udruženja u Miladijama, prisutan načelnik općine Jasmin Imamović

Sl. Izložba u Hotelu Tuzla u junu 2007. godine

   

Sl. Skupština u BKC  

 

Faza djelovanja udruženja „Udruženje građana italijanskog porijekla Rino Zandonai“ Tuzla


Na inicijativu članova udruženja i Upravnog odbora, predložen je novi naziv udruženja, kao i novi pravac djelovanja po kojem bi članovi udruženja bile sve osobe koje vode italijansko porijeklo, po bilo kom osnovu, iz bilo kojeg dijela Italije. Skupština udruženja je 3.6.2010. usvojila novi naziv udruženja i prateće dokumente, usvojila novu upravljačku strukturu udruženja, a 20.9.2010. zvanično je registrovano udruženje u novom obliku. Za predsjednika udruženja izabran je Tihomir Knežiček, u Upravni odbor udruženja izabrani su: Gardaš Zdenko (Piccolotti), Hodžić Kadrija (Menegoni), Mičić Jagodić Tatjana (Fontan), Miladinović Marija (Fontan), Mott Željko, Rossi Danijel i Tišma Blanka (Zamboni). U Nadzorni odbor Udruženja izabrani su Goletić Đovana (Marcolini), Kovačević Dražan (Zamboni) i Montibeller Josip. 

Udruženje je zadržalo kvalitetnu sa Trentini nel mondo, kao i sa ostalim udruženjima Italijana u BiH, i nastavilo da radi na realizaciji različitih projekata. U okviru socijalnog programa, pomoć u 2012. godini je obezbijeđena za 19 članova udruženja. Predstavnik udruženja Tihomir Knežiček je izabrani predstavnik italijanske nacionalne manjine u Vijeću nacionalnih manjina BiH pri Paralamentarnoj skupštini BiH, što je značajno priznanje radu Udruženja.

 

 

 

Sl. Izborna skupština u Hotelu Tuzla 3.6.2010.

Sl. Rino Zandonai 

 

Sl. Članske karte udruženja „Rino Zandonai“ Tuzla

 

 

 

 

     
POČETNA | SLIKA UDRUŽENJA | VIJESTI | PROJEKTI | OBITELJI | ARHIVA | $ | UDRUŽENJA ITALIJANA | ZAKONI | FORUM | DOWNLOAD
     
UG Rino Zandonai Tuzla © 2012, by H@ck